all4that

December 15, 2009

More information about Rhodah Mashavave, PEN Català and the ICORN

Filed under: Uncategorized — mloredo @ 2:00 am

You have already read one of her articles and looked for information about her country. Now you can read some details about her career as a journalist and about the organization that supports her during her stay in Majorca.

Rhodah Mashavave és una jove periodista de 30 anys en llengua shona que al seu país havia treballat per a la premsa independent (The Daily Newspaper, The Daily News, The Financial Gazette) i que ho ha continuat fent malgrat haver hagut de fugir el 2005 de Zimbabwe, a causa de la vulneració continuada de la llibertat d’expressió i de la repressió a què s’ha vist sotmesa. Havia estat Portaveu de Premsa i Relacions Públiques del Movement for Democratic Change (MDC). El seu suport no violent a  aquest moviment li comportà la persecució i l’empresonament el 2002 i, també, el 2003. Havia destacat la seva tasca dins la WIPSU (Unitat de Suport a les Dones que es dediquen a la Política). A l’exili, ha continuat els seus estudis i la seva carrera professional. Compromesa en la recerca sobre dones immigrants i sobre la situació de les periodistes a Zimbabwe, els temes que li interessen per damunt de tot són els que tenen a veure amb aspectes socials, quasi sempre referit a les dones.

Abans de ser acollida a Palma, Rhodah Mashavave ha  viscut  a la ciutat alemanya de Darmstadt (2005-2007) amb una beca oferta per la ciutat,  i a la ciutat italiana de Grosseto (2007-2009), ja en el marc del programa de la xarxa de ciutats refugi ICORN.

Què és el PEN

El PEN Català és una associació d’escriptors creada l’any 1922 –un any després que l’escriptora anglesa C.A. Dawson Scott fundés a Londres el centre PEN Anglès.

Agafant les inicials de les paraules en anglès de poetes, assagistes i novel·listes (Poets, Essays, Novelists) Dawson creà aquest PEN Club amb la voluntat que esdevingués lloc de debat entre escriptors.

Actualment, hi ha uns 140 centres PEN a tot el món connectats entre ells a través del PEN Internacional amb seu a Londres. Les delimitacions dels centres PEN no són les fronteres politiques dels diferents estats, sinó que cada centre s’agrupa entorn d’una llengua i una literatura.

Des de la seva fundació, el PEN Català ha estat una plataforma per a la projecció  internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana. Aquesta projecció internacional s’ha fet a través de la seva implicació activa en les múltiples activitats del PEN Internacional, fonamentalment la defensa de la llibertat d’expressió i la lliure circulació de les idees, així com  la protecció del patrimoni cultural i lingüístic de les persones i els pobles.

Què és l’ICORN

Com a desenvolupament natural de la tasca de suport als escriptors perseguits, el PEN Català  ha treballat  per la implantació a Catalunya del Programa ‘Escriptor refugiat’, sota l’aixopluc de l’ICORN (International Cities of Refuge Network). Aquesta xarxa de ciutats refugi, constituïda legalment  el juny del 2006 i que es postula com a hereva del dissolt Parlament dels Escriptors, neix amb la convicció que és imprescindible un organisme que coordini amb eficàcia tant les ciutats que tenen l’estatus de ciutats refugi com els escriptors que han de buscar refugi fora del seu país.

Les ciutats refugi, o les entitats que assumeixen el programa, com és el cas del PEN Català, tenen la responsabilitat de fer-se càrrec de l’escriptor o escriptora seleccionat durant un període d’un o dos anys. Durant aquest temps se li facilita un habitatge i un sou, es vetlla per la seva integració en els cercles socials i culturals de la ciutat, i es promou la traducció i la difusió de la seva obra .

8 Comments »

 1. After the reading of this artcle I think that Rhoda Mahavave is a really corageous person that pass a lot of difficulties to arrive where she is now. I really admire her determiation. In addition, I think that Pen International project is a very good initative to join all the cultures in a same global culture.
  Also, I think that ICORN project is a amazing initiative to make a place in a society to that people that don’t have the same chances than us. Is a good integration programme, but I think that the society could help more people in this situation.

  Comment by Alejandro — December 15, 2009 @ 5:37 pm | Reply

 2. ICORN and PEN are usefull organitzations, they help the refugees and gives them the opportunity to explain the situation of this country, the two organitzations are doing a good job and an excellent exemple is the Rhodas one. Rhoda has endured a lot of tough situation and, happily, she escaped and now, with ICORN and PEN help, she can explain us the Zimbabwe’s situation.

  Comment by Clara. P — December 15, 2009 @ 8:37 pm | Reply

 3. Now, after reading this article I can understand better how Rhonda could take higher studies and by working with these organitzations, she has became a famous activist that tries to explain and change the situation of her country to other countries.
  I belive that her talk will be very interesting.

  Comment by Carme — December 15, 2009 @ 8:57 pm | Reply

 4. I wonder how she could cope with all that.
  About PEN Club…On the one hand I think it’s going to help writers to improve their work exchanging pieces of advices, on the other hand this might lead to a lack of imagination.
  In my opinion the ICORN it’s a wonderful idea that should be applied to all kinds of people in need of protection,not just writers, however that’s not affordable.

  Comment by Sandra — December 15, 2009 @ 9:23 pm | Reply

 5. I knew something about Rhodah Mashavave, I think she is at Estudi General library at the afternoon tu use a computer with internet. She has had a very bad situation and I wish it could change.

  Comment by borja — December 15, 2009 @ 9:36 pm | Reply

 6. PEN and ICORN are doing an excellent task helping refugees ang giving them a second opportunity to live a fair life. Rhoda is a perfect example that shows that their task are very useful and necessary. She has managed to escape from Zimbabwe and now she works as a journalist and can explain us what is happening in Zimbabwe.

  Comment by Guiem Vaquer — December 15, 2009 @ 10:26 pm | Reply

 7. I agree with all of you. I wish there was someone like her for my own country.

  Comment by Farhat — December 16, 2009 @ 5:51 pm | Reply

 8. It’s actually a nice and useful piece of information. I am happy that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  Comment by cleaning — January 22, 2013 @ 11:59 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: